Dysocjacja

Dysocjacja termiczna

dysocjacja termiczna

Dysocjacja termiczna zwana również termolizą (z greckiego thérmē oznaczające ciepło, gorąco oraz lýsis czyli rozpuszczenie, rozluźnienie) –jest rozpadem na mniejsze cząsteczki albo atomy pod wpływem temp. cząsteczek – molekuł związków chemicznych czyli jednorodnych połączeń przynajmniej dwóch różnych pierwiastków chemicznych. Odbywa się to przy pomocy dowolnego wiązania. Występujące w cząsteczce słabsze wiązanie chemiczne potrzebuje niższej temperatury do zajścia dysocjacji termicznej.

Przykładem termolizy zachodzącej w życiu codziennym może być karmelizacja sacharozy czyli cukru spożywczego, która zachodzi w temperaturze 160°C:

wzór:

dysocjacja termiczna wzor

 

Również wiele z soli nieorganicznych może ulegać odwodnieniu, przykładem jest pięciowodny siarczan miedzi(II), posiadający kolor niebieski. Ogrzewając pentahydrat temperaturą 102°C najpierw traci dwie z cząsteczek wody i przechodzi w trihydrat, kolejno w monohydrat. Ogrzany do temp. 197°C zmienia się i przechodzi w bezwodny związek, który jest biały
Katalog SEO

Podoba Ci się artykuł? Odostępnij go!

Zostaw komentarz